Rijbewijs, Beginners, Eerste aanvraag

Het beginnersrijbewijs, eerste rijbewijs (of puntenrijbewijs) is een speciale regeling voor iedereen die zijn eerste rijbewijs heeft gehaald. Het beginners- of puntenrijbewijs is een gewoon rijbewijs. Het verschil zit in de regels die de overheid aan het bezit ervan stelt.

  • Voor beginnende bestuurders gelden in de eerste vijf jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere regels. Onervaren bestuurders zijn relatief vaak slachtoffer van een verkeersongeval. Met deze maatregel wil de overheid ervoor zorgen dat het aantal doden en gewonden in deze groep afneemt.
  • Het omzetten van het beginnersrijbewijs naar het gewone rijbewijs gebeurt na vijf jaar automatisch. Heeft u uw rijbewijs voor 30 maart 2002 gehaald? Dan is er geen sprake van een beginnersrijbewijs.
  • De maatregel beginnende bestuurders geldt voor iedereen die op of na 30 maart 2002 voor het eerst een rijbewijs voor een motorvoertuig op de weg haalt (het maakt niet uit voor welke categorie). Of u nu 18 of 88 jaar bent.

Heeft u meerdere categorieën (bijvoorbeeld voor de auto en voor de motor), dan geldt de datum van afgifte van het eerste rijbewijs. Ook voor weggebruikers die hun buitenlandse rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs hebben laten omzetten, geldt de afgiftedatum van het eerste (= buitenlandse) rijbewijs.

1. afgifte, vernieuwen of omwisselen van een rijbewijs kost € 41,00

2. een spoedaanvraag kost € 34,10 extra

Tip: Betaal met uw pinpas. Bij contant betalen is de wachttijd vaak langer.

Laat u niet zomaar kopiëren

Voorkom fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs. Geef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Registratie van het soort identiteitsbewijs en het documentnummer is meestal al voldoende.

Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude

U kunt uw beginnersrijbewijs, eerste rijbewijs, aanvragen bij balie burgerzaken in het stadhuis Purmerend openingstijden.

Maak hiervoor een afspraak

Neem bij de aanvraag mee:

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsvergunning).
  • Eén recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden) van goede kwaliteit . zie: www.paspoortinformatie.nl/nederlands/Reisdocumenten/Pasfoto
    Let op: In het stadhuis van Purmerend staat geen pasfotohokje.
  • Geld: bij elke balie kunt u pinnen. 
  • AM rijbewijs (bromfietscertificaat)