Begeleiding bij persoonlijke verzorging

Bij  begeleiding bij persoonlijke verzorging komt een hulpverlener aan huis. Hij of zij biedt begeleiding bij/en toezicht op alles wat mensen doen om zichzelf te verzorgen. Bijvoorbeeld wassen, aankleden of naar het toilet gaan. Het gaat om hulp ‘met de handen op de rug’. Begeleiding bij persoonlijke verzorging wordt uitsluitend in combinatie met individuele begeleiding toegekend.

Voor wie?

Begeleiding bij persoonlijke verzorging  is bedoeld voor mensen die zichzelf wel kunnen verzorgen, maar niet precies weten hoe ze dit moeten doen. Een begeleider helpt en motiveert om het wassen, aankleden en dergelijke te plannen en te organiseren. De begeleider vertelt bijvoorbeeld wat iemand moet doen, hoe dat moet en wanneer. Voor deze maatwerkvoorziening komt men pas in aanmerking als andere oplossingen niet of niet voldoende geschikt voor de cliënt zijn.

Eigen bijdrage

Voor deze maatwerkvoorziening geldt een eigen bijdrage. De hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen en vermogen, de gezinssamenstelling, de leeftijd en de kosten van de hulp. De eigen bijdrage wordt bepaald en geïnd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Wie levert begeleiding bij persoonlijke verzorging?

De gemeente heeft met een aantal instellingen contracten afgesloten voor begeleiding bij persoonlijke verzorging. Onder voorwaarden kunt u ook kiezen voor een Persoonsgebonden budget waarmee u zelf de hulp kunt inkopen bij een professional naar eigen keuze.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Loket Wmo via (0299) 452 555. Het Loket Wmo is bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U kunt gedurende deze tijden ook langskomen bij het Loket Wmo in het stadhuis van Purmerend (Purmersteenweg 42). Een e-mail sturen kan altijd naar loketwmo@purmerend.nl.