Nederlanderschap, Optie

Als u Nederlander wilt worden, kan dat via de optieprocedure. U moet dan bij de gemeente een optieverklaring invullen waarmee u aangeeft dat u Nederlander wil worden. De gemeente onderzoekt onder meer of u een geldige verblijfsvergunning heeft en of u ooit in aanraking met de politie bent geweest.

Als u aan alle voorwaarden voldoet, bevestigt de burgemeester dat u Nederlander bent geworden.

Voldoet u aan de gestelde voorwaarden? Dan krijgt u een uitnodiging voor een naturalisatieceremonie. Tijdens het bijwonen van deze ceremonie ontvangt u het bewijs dat u Nederlander bent geworden.

Meer informatie kunt u opvragen via bsvz@purmerend.nl.

 

Om voor de optieprocedure in aanmerking te komen moet u:

1. steeds een geldig verblijfsdocument en een geldig paspoort hebben gehad;

2. voldoen aan één van de volgende voorwaarden: 

  • u bent meerderjarig, in Nederland geboren en u woont sinds uw geboorte onafgebroken in Nederland;
  • u bent in Nederland geboren, u heeft hier ten minste drie jaar onafgebroken gewoond en u heeft vanaf uw geboorte geen nationaliteit (u bent staatloos);
  • u bent meerderjarig en u woont vanaf uw vierde jaar legaal in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba;
  • u bent meerderjarig, oud-Nederlander en u woont ten minste jaar in Nederland op basis van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een verblijfsvergunning voor een niet-tijdelijk verblijfsdoel;
  • u bent ten minste drie jaar getrouwd met een Nederlander en woont ten minste vijftien jaar onafgebroken legaal in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba;
  • u bent 65 jaar of ouder en woont ten minste vijftien jaar onafgebroken legaal in Nederland;
  • u bent minderjarig, door een Nederlander erkend en ten minste drie jaar onafgebroken verzorgd en opgevoed door deze Nederlander;
  • u bent voor 1 januari 1985 geboren uit een moeder die ten tijde van uw geboorte Nederlander was, terwijl uw vader ten tijde van de geboorte niet Nederlander was;

3. naar de naturalisatieceremonie.

Meer voorwaardenwww.IND.nl Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het Ministerie van Justitie bepaalt de kosten voor het aanvragen van een optie.

Maak uw afspraak telefonisch

(0299) 452 452: maandag t/m donderdag van 09.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur.

Voor welke tijden kunt u een afspraak maken?

Maandag t/m donderdag van 09.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.

Wij onderzoeken uw situatie en nemen daarna contact met u op voor een afspraak. U hoort dan meteen welke documenten u moet meenemen en wat de kosten zijn.