Individuele begeleiding

Bij individuele begeleiding in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) komt een hulpverlener bij u thuis. Hij of zij biedt hulp bij praktische zaken in het dagelijks leven. Dit kan bijvoorbeeld gaan om aansturen bij of plannen van huishoudelijke taken, het bieden van een dagstructuur en het maken van een weekplanning.

Het doel is dat mensen in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen, mee kunnen blijven doen in de maatschappij en contacten hebben met anderen.

Voor wie?

Individuele begeleiding is bedoeld voor mensen die door een ziekte of beperking veel moeite hebben met de dagelijkse dingen. Het gaat veelal om mensen die niet (meer) sociaal vaardig zijn, fysieke en/of psychische beperkingen hebben en soms probleemgedrag vertonen. Ook spelen er vaak geheugenproblemen. Voor individuele begeleiding komt u pas in aanmerking als andere oplossingen niet of niet voldoende geschikt zijn.

Eigen bijdrage

Voor deze maatwerkvoorziening geldt een eigen bijdrage. U betaalt € 17,50 per 4 weken, tenzij u samenwoont en nog niet AOW-gerechtigd bent. Dan betaalt u € 0,00. De eigen bijdrage betaalt u zolang als u hulp krijgt. Van het het Centraal Administratie Kantoor (CAK) krijgt u de facturen.

Wie levert individuele begeleiding?

De gemeente heeft met een groot aantal instellingen contracten afgesloten voor individuele begeleiding. Onder voorwaarden kunt u ook kiezen voor een Persoonsgebonden budget waarmee u zelf de hulp kunt inkopen bij een professional naar eigen keuze of bij iemand uit uw eigen netwerk.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Loket Wmo via (0299) 452 555. Het Loket Wmo is bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U kunt gedurende deze tijden ook langskomen bij het Loket Wmo in het stadhuis van de gemeente Purmerend (Purmersteenweg 42). Een e-mail sturen kan altijd naar loketwmo@purmerend.nl.