Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)  is bedoeld voor mensen die vanwege hun beperkingen niet in staat zijn zelf het huishouden te doen, die geen beroep kunnen doen op huisgenoten of personen uit hun eigen omgeving en die niet zelf een hulp kunnen betalen.

Hulp bij het huishouden gaat om verschillende taken: van licht huishoudelijk werk zoals opruimen, afstoffen en afwassen tot zwaar huishoudelijk werk zoals stofzuigen, dweilen en de was verzorgen. Daarnaast is het in uitzonderlijke situaties mogelijk om hulp te krijgen bij het bereiden van maaltijden of het verzorgen van kinderen.

Eigen bijdrage

Voor deze maatwerkvoorziening geldt een eigen bijdrage. U betaalt € 17,50 per 4 weken, tenzij u samenwoont en onder de AOW-gerechtigde leeftijd bent. Dan betaalt u € 0,00. U betaalt een eigen bijdrage zolang u hulp heeft. Van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) krijgt u de facturen.

Wie levert hulp bij het huishouden?

De gemeente heeft met een groot aantal zorgaanbieders contracten afgesloten voor hulp bij het huishouden. Onder voorwaarden kunt u ook kiezen voor een Persoonsgebonden budget (Pgb) waarmee u zelf de hulp kunt inkopen bij een professionele aanbieder of een persoon naar eigen keuze.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Loket Wmo via (0299) 452 555. Het Loket Wmo is bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U kunt gedurende deze tijden ook langskomen bij het Loket Wmo in het stadhuis van de gemeente Purmerend (Purmersteenweg 42). Een e-mail sturen kan altijd naar loketwmo@purmerend.nl.