Woonvoorzieningen

Woonvoorzieningen zijn vaste of losse voorzieningen in of rond het huis waardoor u langer zelfstandig kunt blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om drempelhulpen, keukenaanpassing of een traplift. Hulpmiddelen die gewoon in de winkel te koop zijn en niet speciaal bedoeld zijn voor mensen met een beperking komen niet voor vergoeding in aanmerking. Voorbeelden hiervan zijn een verhoogde toiletpot, een eenvoudige douchestoel, een toiletverhoger, wandbeugels en eenhendelmengkranen.

Voor wie?

Wie door een beperking zich niet (meer) zelfstandig kan redden in de eigen woning kan onder voorwaarden in aanmerking komen voor een woonvoorziening. Woonvoorzieningen zijn niet leeftijdgebonden.

Eigen bijdrage

Een woonvoorziening is een maatwerkvoorziening. Daarvoor geldt een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is € 17,50 per 4 weken, tenzij u samenwoont en nog onder de AOW-gerechtigde leeftijd bent. Dan betaalt u € 0,00.

De eigen bijdrage betaalt u 1x per 4 weken aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Voor woningaanpassingen betaalt u maximaal 3 jaar. Voor losse woonvoorzieningen betaalt u net zo lang als u de voorziening gebruikt.

Wie levert woonvoorzieningen?

Voor losse woonvoorzieningen heeft de gemeente een contract met de firma Meyra. Onder voorwaarden kunt u ook kiezen voor een Persoonsgebonden budget waarmee u zelf een woonvoorziening kunt inkopen bij een firma naar eigen keuze. Voor een woningaanpassing dient offerte te worden aangevraagd bij een erkend bedrijf als het om een eigen woning gaat. Bij huurwoningen vraagt de gemeente offerte aan.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Loket Wmo via (0299) 452 555. Het Loket Wmo is bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U kunt gedurende deze tijden ook langskomen bij het Loket Wmo in het stadhuis van de gemeente Purmerend (Purmersteenweg 42). Een e-mail sturen kan altijd naar loketwmo@purmerend.nl.