Woonvoorzieningen

Woonvoorzieningen zijn vaste of losse voorzieningen in of rond het huis waardoor u langer zelfstandig kunt blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om drempelhulpen, keukenaanpassing of een traplift. Hulpmiddelen die gewoon in de winkel te koop zijn en niet speciaal bedoeld zijn voor mensen met een beperking komen niet voor vergoeding in aanmerking. Voorbeelden hiervan zijn een verhoogde toiletpot, een eenvoudige douchestoel, een toiletverhoger, wandbeugels en eenhendelmengkranen.

Voor wie?

Wie door een beperking zich niet (meer) zelfstandig kan redden in de eigen woning kan onder voorwaarden in aanmerking komen voor een woonvoorziening. Woonvoorzieningen zijn niet leeftijdgebonden.

Eigen bijdrage

Als u gebruik maakt van de Wmo betaalt u een eigen bijdrage, het abonnementstarief. De hoogte van de eigen bijdrage is € 19 per maand, tenzij u gehuwd bent of samenwoont en minimaal 1 van u nog onder de AOW-gerechtigde leeftijd is. Dan betaalt u € 0,00.

De eigen bijdrage betaalt u aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). U betaalt zolang u gebruik maakt van de Wmo, maar nooit meer dan de kostprijs van de hulp of voorziening.

Wie levert woonvoorzieningen?

Voor losse woonvoorzieningen heeft de gemeente een contract met de firma Medipoint. Onder voorwaarden kunt u ook kiezen voor een Persoonsgebonden budget waarmee u zelf een woonvoorziening kunt inkopen bij een firma naar eigen keuze. Voor een woningaanpassing dient offerte te worden aangevraagd bij een erkend bedrijf als het om een eigen woning gaat. Bij huurwoningen vraagt de gemeente offerte aan.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Loket Wmo via (0299) 452 555. Het Loket Wmo is bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U kunt gedurende deze tijden ook langskomen bij het Loket Wmo in het stadhuis van de gemeente Purmerend (Purmersteenweg 42). Een e-mail sturen kan altijd naar loketwmo@purmerend.nl.