Vervoersvoorzieningen

Voorbeelden van Wmo vervoersvoorzieningen zijn het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) en individuele vervoersvoorzieningen zoals bijvoorbeeld een scootmobiel of aangepaste fiets.

Het AOV rijdt van deur tot deur en is bedoeld voor ritten tot maximaal 25 km vanaf uw woonadres. U wordt samen met andere passagiers vervoerd in een personenauto of taxibusje.

Voor wie?

Wie door een lichamelijke of psychische beperking geen gebruik kan maken van eigen vervoer, van vervoer door anderen of van het reguliere openbaar vervoer kan in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening. Vervoersvoorzieningen zijn niet leeftijdgebonden.

Eigen bijdrage

  • U betaalt eenmalig € 48,90 voor het AOV-pasje. Bij verlies of diefstal betaalt u voor een duplicaatpasje € 14,40.
  • In het AOV betaalt u een ritprijs die vergelijkbaar is met het tarief van het reguliere openbaar vervoer. U kunt een medepassagier meenemen, die betaalt hetzelfde tarief. Een medisch noodzakelijke begeleider mag kosteloos mee. Hiervoor moet u wel een indicatie aanvragen bij het Loket Wmo van de gemeente Purmerend.
  • Voor een scootmobiel, aangepaste fiets of een andere individuele vervoersvoorziening geldt een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is € 19,00 per maand tenzij u gehuwd bent of samenwoont en minimaal 1 van u nog niet AOW-gerechtigd is. Dan betaalt u € 0,00. Deze betaalt u elke maand zolang u de voorziening in gebruik heeft.

    Van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) ontvangt u de facturen.

Wie levert vervoersvoorzieningen?

De gemeente heeft voor het AOV een contract met ZCN. Op de website van AOV Waterland leest u meer.

Voor individuele vervoersvoorzieningen is een contract met Medipoint afgesloten.

Persoonsgebonden budget

Onder voorwaarden kunt u ook kiezen voor een Persoonsgebonden budget waarmee u zelf de voorziening kunt inkopen bij een firma naar eigen keuze. Deze mogelijkheid geldt niet voor het AOV.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Loket Wmo via (0299) 452 555. Het Loket Wmo is bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U kunt gedurende deze tijden ook langskomen bij het Loket Wmo in het stadhuis van de gemeente Purmerend (Purmersteenweg 42). Een e-mail sturen kan altijd naar loketwmo@purmerend.nl.